Під фото голих дівчат досі голосують, – журналістка про скандал з організаторами п'яних вечірок

4 февраля 2023 г. в 20:00

Журналістка та активістка Ярослава Кравченко першою розповіла про організаторів "п'яних вечірок" у Києві. Після цього у її соцмережах з'явилося чимало хейту.

Зокрема, Ярослава Кравченко звернулася з закликом зупинити насильників й надати темі розголосу. Її підтримала величезна інтернет-армія. Згодом відреагували і правоохоронці. Вони провели обшуки та затримали двох молодиків, яких триматимуть під вартою до 1 квітня без права внесення застави. Їм загрожує від трьох до п’яти років в’язниці за виготовлення та розповсюдження порнографії.

Однак згодом Кравченко повідомила, що змушена була закрила пост. Вочевидь, через лавину хейтерів. Себто людей, що пишуть негативні коментарі.

Чим зумовлений безпрецедентний резонанс цього кейсу

Активістка зауважила, що тут, в першу чергу, йдеться про абсолютно кричущу впевненість учасників подій у своїй правоті.

"Абсолютно недопустимі формати взаємодії викладались в мережу з жахливими підводками і з голосуванням для підписників про те, "яка дівчина класна, а яка ні", "кого вигнати, а кого залишити" чи "яку частину її тіла показати". Це якась антилюдська і аморальна річ, яка подавалась як розвага. До того ж це відбувалась публічно, тобто ніхто не приховував ані обличчя учасників, ані їх імен, ані обличчя самих дівчат. І ця безкарність продовжує відчуватись: хлопці створили нові акаунти і там прямо зараз несеться голосування на кшталт "чи хочете ще фото?" або "чи хочете ще відео?"", – сказала вона.

Вона зазначила, що молодики, для яких вже обрали запобіжний захід і які вже знаходяться в СІЗО, досі не розуміють, що вони щось зробили не так.

Але й голосування в телеграм-каналах під фото голих дівчат продовжується, зростає кількість юзерів, які голосують, – "так, давайте ще". Від своїх підписниць я почула, що такі ж спільноти є і в Одесі, і в інших містах. Спілкуючись з людьми, які є дотичними до розслідування, я розумію, що це жахливий тренд,– додала вона.

Розгляд правопорушень за п'ятьма статями

Активістка розповіла, що у такій ситуації може зробити третя сторона для притягнення учасників до відповідальності, якщо, наприклад, заяв від потерпілих немає.

За словами Кравченко, у цій ситуації розгляд правопорушень, які було скоєно, міг би класифікуватися за п'ятьма статями. Але зараз класифікація відбувається за однією статтею – за розповсюдження порнографічного контенту. Вона наголосила, що будь-яка людина може подати заяву про контент з ознаками порнографічного в електронному вигляді до кіберполіції, або під'їхавши у відділок поліції особисто.

У такому разі заявником і відповідно потерпілим може виступати третя сторона, для цього не потрібна участь особи, яка була на такому відео. І я знаю про одну дівчину, яку легко було б ідентифікувати по відео, і якщо вона врешті наважиться подати заяву, у переліку з’явиться ще й стаття про зґвалтування,– додала Кравченко.

нв

EXMO affiliate program