“Замінували дитяче ліжечко”: які смертельно небезпечні “сюрпризи” залишають після себе росіяни в Україні, розповіли сапери (ВІДЕО)

4 февраля 2023 г. в 10:00

30% території України вже забруднені снарядами. Чи не щодня трапляються випадки, що люди підриваються на мінах і їх доправляють до лікарні. Сапери постійно розміновують деокуповані від росіян українські території. Серед них і 27-річний старший сапер Михайло Захарченко з Кропивницького Кіровоградської області, повідомляє FREEДОМ.

Чоловік разом із 20 колегами-саперами вже майже рік як розміновують звільнені від окупантів території в Харківській, Чернігівській, Миколаївській та Херсонській областях. За словами Михайла, було виявлено та знищено тисячі вибухонебезпечних предметів.

У лавах рятувальників чоловік 7 років. Цю професію обрав свідомо — пройшов спеціальне навчання. Але зараз, каже, необхідно вчитися заново просто під час роботи. До повномасштабного вторгнення Росії справу мали переважно з боєприпасами Другої світової війни.

“У мирний час вони залучалися до знешкодження вибухонебезпечних предметів Другої світової війни, а тепер вони ознайомилися із сучасною вибухівкою, невідомою, небезпечною, якої зараз дуже і дуже багато на території нашої країни. Вибухівка не обирає, дитина чи військовий, чоловік чи жінка”, — прокоментувала речниця ГУ ДСНС України в Кіровоградській області Оксана Мачак.

Як розповів Михайло, російські військові підступні і насправді воюють із мирним населенням.

“Замінували дитяче ліжечко. Це найбільш цинічний випадок був. Робиться… я не знаю, це межа всіх моїх думок. Що можна було придумати, щоб замінувати дитяче ліжечко?” — сказав старший сапер ГУ ДСНС України в Кіровоградській області.

Які саме міни залишають після себе росіяни, сапер показав найнебезпечніші:

“Ось такі є зразки протипіхотних мін. Найсучасніші і найнебезпечніші. Це такий зразок ПОМ-3. Вона може спрацювати, наприклад, тоді, коли сапер проходить поруч. Вона може розрізняти як людину, так і тварину, кроки. Міна ПМН-2 теж небезпечна, використовується вона двох видів — коричневого і зеленого кольору. Маскується під шар ґрунту”, — пояснив старший сапер.

І всі вони заборонені міжнародними конвенціями, зокрема Оттавською та Женевською, тому що ці міни працюють не тільки на противника, а проти мирного населення.

Чи страшно саперу щоразу виходити на завдання? Михайло відповідає: “Страшно”. І це — нормально.

“Погано бути самовпевненим. Сапер боїться, тому що, якщо він боїться, він може зробити якісніше свою роботу. Краще подумати. Якщо сапер не боїться, йому нічого робити в цій професії”, — зазначає Захарченко.

Після невеликого відпочинку Михайло знову вирушить на ротацію. Каже, знадобляться роки, щоб очистити українські землі від російських мін.

“Понад 15 років — це точно. Тому що територія, забруднена вибухонебезпечними предметами, її площа дуже велика. 175 тисяч квадратних кілометрів. Це практично 30% території України”, — повідомив старший сапер.

Михайло, як і його колеги, справжні герої, але сам він себе героєм не вважає. Скромно каже, що просто робить свою роботу і служить народу України.

EXMO affiliate program